Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Operaţia "Fişa de buletin" a…

Operaţia „Fişa de buletin” a fost reluată

fisa2Guvernul R.Moldova a emis recent, la solicitarea ministrului Buceaţchi, o dispoziţie prin care dispune schimbarea fişelor de însoţire din buletinul de identitate, în care a fost aplicată ştampila „votat”. În perioada de după campania electorală din aprilie au fost mai multe semnale despre faptul că schimbarea fişelor de însoţire a fost şi acesta un truc de fraudare a alegerilor.

În dispoziţia Guvernului nr.63 se spune că „Se acceptă propunerea dlui Pavel Buceaţchi, ministru al dezvoltării informaţionale, privind schimbul gratuit al fişelor de însoţire la buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, în care vor fi aplicate ştampilele „ALEGERI 05.04.09″ şi/sau „29.07.2009 ALEGERI”.

Amintim că o dispoziţie similară a fost eliberată în martie 2009, în care se spune din nou că la propunerea ministrului Buceaţchi, fişele cu ştampila „ALEGERI 05.04.09” vor fi schimbate pe gratis.

Mai mulţi experţi au semnalat după alegerile din aprilie 2009 că una din metodele de fraudare a alegerilor a fost eliberarea de multiple fişe de însoţire a buletinului de identitate pentru una şi aceeaşi persoană, care ar fi putut vota în mai multe locuri.

La Ministerul Dezvoltării Informaţionale am fost informaţi că fişele buletinului de identitate pot fi schimbate în orice zi, inclusiv astăzi, şi inclusiv în termen de câteva ore, dar contra cost. Totodată, am fost informaţi că persoana care anunţă pierderea fişei, poate să îşi facă altă fişă prezentând buletinul de identitate.

Vlad Lupan, expert în cadrul IDOM, califică acest tip de fraudă extrem de complicat de elucidat. „Noi am monitorizat pentru o perioadă listele  persoanelor cu drept de vot şi am stabilit că s-au comis nereguli, inclusiv în modul în care acestea au fost recomandate de MDI. Instituţiile naţionale şi internaţionale pot solicita verificarea atât a listelor elaborate de acest minister, cât şi  fişelor de însoţire a buletinelor”.